Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

[Download] "Az aranypolgár" by Lovik Károly " Book PDF Kindle ePub Free

Az aranypolgár

📘 Read Now     📥 Download


eBook details

  • Title: Az aranypolgár
  • Author : Lovik Károly
  • Release Date : January 16, 2011
  • Genre: Historical,Books,Romance,
  • Pages : * pages
  • Size : 1093 KB

Description

Lovik Károly (Budapest, 1874. március 9. – Budapest, 1915. április 19.) magyar író, újságíró, szabadkőműves, nemzetközi hírű lótenyésztő, és szakíró.

1874-ben született Budapesten.

Gyermekkorát eperjesi rokonainál tölti. Később Kolozsvárott, és Pesten jogot hallgat.

1893-tól hírlapíróként dolgozik.

1904-ben lovával megnyeri a Szent István-díjat. E díjjal hívja fel magára Bérczy Károly (fordító, sportújságíró, a Vadász és vesenylap főszerkesztője) figyelmét, aki tanítványának fogadja.

1911-ben a MTA Péczely-díjjal tünteti ki (Vándormadár c. műve).

Haláláig A Hét című folyóirat munkatársa.

Utolsó műve a korai halála miatt félbemaradt Görgey regény részlete.

Regényeiben, elbeszéléseiben megalázott kishivatalnokok, vidéki dzsentrik, unatkozó katonatisztek szerepelnek. Ábrázolásmódja a realizmus és az újromanticizmus között helyezkedik el.


Lovik Károly regényeinek, elbeszéléseinek története a századforduló jellegzetes alakjai körül bonyolódik: figurái jellemzően megalázott kishivatalnokok, vidéki dzsentrik, unatkozó katonatisztek.

Az aranypolgár a melankóliát, líraiságot magán viselő életmű egyetlen vidámregényének tekinthető, amely megörökíti az 1860-as évek pesti életét, sőt az egykori pesti nyelvezetet is. A hiteles korrajz nyelvi leleményességével, finomságaival manapság is lebilincselő, intellektuálisan is szórakoztató olvasmány.


„Bauernebel fölényesen mosolygott.

- Ön csodálkozik? Nos, elmondom első találkozásomat Quastl úrral. A dolog így történt: a napokban, egy esős, kellemetlen délután a Harmincad utcánál beszálltam az omnibuszba. Kívülem nem volt senki más a kocsiban, s így döcögtünk a Deák utcáig. A templom előtt, a kofáknál valaki megállítja a kocsit, s fölszáll egy pápaszemes, piros képű fiatalember, aki a jól nevelt emberek udvariasságával köszönti az idősebb útitársat. Pár perc múlva már beszélgettünk, hogy honnét jön, hova megy ebben a rossz időben, hogy mit szól a rossz kövezethez és így tovább. Útitársam, aki magát mint doktor Quastl fiskálist mutatta be, kijelentette, hogy a kalapkereskedőtől jön...”

(részlet)


Ebook Free Online "Az aranypolgár" PDF ePub Kindle